Hoe maken wij een biodiversum
Biodiversiteit is naast abiotische factoren zoals grondslag, neerslag en zonlicht helemaal gebonden aan de inrichting en beheer van gebieden. Natuurorganisaties zijn hier dagelijks mee bezig, maar ook particulieren met een tuin.Een goede inrichting zorgt uiteindelijk voor een minder intensief beheer. Hoe wij dat voor u doen? Hieronder vind u de stappen die wij ondernemen.
Tijdens de ontwikkeling van een biodiversum worden er met een aantal zaken rekening gehouden. Allereerst richten wij ons op de bodem; insecten, de bodum zelf en vegetatie. Dit is de basis dat een ecosysteem nodig heeft om zich te ontwikkelen. Wanneer er binnen deze groepen voldoende variatie is, volgen de andere groepen (zoogdieren, vogels, amfibiën, etc.) vanzelf. Onze vuistregel luidt dan ook als volgt: If we build it, they will come!
Verder volgen wij tijdens de ontwikkeling van een biodiversum een stappenplan. Bij het doorlopen van deze stappen zorgen wij voor een overzichtelijk traject voor de opdrachtgever. Het stappenplan loopt als volgt;
- Wij beginnen met een planfase. Hierin vindt veel communicatie plaats en wordt er een ontwerpschets gemaakt op basis van de wensen van de opdrachtgever, de locatie en de mogelijkheden.
-
Wanneer de ontwerpschets klaar is, beginnen wij met de aanleg en de inrichting. Dit gebeurd door de herfst en winter. Deze werkzaamheden vormen de basis voor de derde stap; beplanting.
-
In het voorjaar kijken wij vanuit de ontwerpschets naar de beplanting die het best in de omgeving past en zoveel mogelijk lokale biodiversiteit ondersteund. Dit zorgt ervoor dat een biodiversum niet alleen mooi binnen een gebied past, maar dat deze toch nog boven de omgeving uitspringt. Het vormt hiermee een echte hotspot voor biodiversiteit.
-
Nadat deze fase afgerond is beginnen wij met het bespreken van een beheerplan. Een beheerplan voor een biodiversum is even uniek als het biodiversum zelf; geen enkel ecosysteem is hetzelfde. Een beheerplan is veelal verassend kostenbesparend! Één factor binnen een ecosysteem is namelijk altijd hetzelfde; het onderhoudt zichzelf. Een goed ecosysteem heeft voor alles een cyclus, of het nu gaat om de bodem of de inwoners van het gebied.
-
Na het opstellen van een beheerplan vind er monitoring en bijsturing plaats. Hier houden wij de resultaten van het biodiversum nauwlettend in de gaten en zorgen wij dat het de juiste vormt neemt. Zo groeit het biodiversum naar de oorspronkelijke ontwerpschets, waarmee het project voltooid is. Hierna volgt echter nog een laatste fase: media.
-
Bij de aanleg van een biodiversum volgen er veelal krantenberichten en artikelen. Samen met de opdrachtgever zorgen wij dat het nieuwe aangelegde biodiversum zo veel en goed mogelijk in de media komt als groene successen.
Binnen deze stappen verzorgt biodiversum als bedrijf enkel de advisering betreft inrichting, aanleg en beheer, maar voeren de fysieke werkzaamheden niet zelf uit. We werken hiervoor samen met hoveniers om uw biodiversiteit paradijs te kunnen realiseren.
Benieuwd hoe dit proces er in de practijk uitziet? Neem eens een kijkje naar een van onze recente projecten; Het eerste biodiversum van Friesland! Heeft u al interesse gekregen? Neem gerust contact op!