BIODIVERSUM: Mannen van staal; Het eerste biodiversum van Friesland

Voor het metaalbedrijf Mannen van Staal in Leeuwarden hebben wij in 2018 een biodiversum gerealiseerd. Dit biodiversum was een stap in de groene richting voor het bedrijf en trok veel aandacht van onder andere ondernemers en de media. Hiernaast is dit het eerste biodiversum van heel Friesland!
De ontwikkeling van het eerste biodiversum voor Mannen van Staal
In 2018 heeft Biodiversum de handen ineen geslagen met het metaalbedrijf Mannen van Staal om een biodiversum te realiseren. Reden hiervoor was dat er op het bedrijventerrein een 'kaal', ongebruikt stuk grond aanwezig was, waar het bedrijf graag iets groens mee wilde doen. Dit was een mooie kans voor Biodiversum om met Mannen van Staal nieuw leven in het industrieterrein van leeuwarden te blazen (letterlijk!).
Dit nieuwe biodiversum brengt veel voordelen met zich mee. Niet alleen zorgt het voor een significante verhoging van de lokale biodiversiteit, maar geeft het het gehele industrieterrein een nieuwe functie voor de ecologie. Het laat zien dat de mens wel degelelijk industrie kan bedrijven terwijl de natuur nog steeds zijn gang kan gaan in hetzelfde gebied. Dit was ook precies waar de gemeente Leeuwarden naar zocht. Uit voorbeelden in de maatschappij blijkt dat het vergroenen van industrieterreinen veel maatschappelijke pluspunten met zich mee brengt (waaronder minder stress en
Ecoloog Peter de Boer opent met de directeur van Mannen van Staal het nieuwe Biodiversum
ziekteverzuim).Het blijkt zelfs enige vorm van toerisme aan te trekken!
Hiernaast heeft dit Biodiversum ook netwerk-vergrotende werking. Mannen van Staal is in Leeuwarden het eerste bedrijf met een echte ecologische tuin op hun terrein. Dit nieuws trok bij de opening de nodige ondernemers aan. Het bedrijf staat nu, na alle media aandacht, bijvoorbeeld door de Leeuwarder Courant, bekend als een echt groen bedrijf in de regio. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe het 'groene imago' van een bedrijf kan stijgen door met een overgebleven stuk grond een echt biodiversiteit paradijs te creëren. De verwachting is dat er meer bedrijven in de regio, maar ook uit andere steden en provincies, het voorbeeld van Mannen van Staal zullen gaan volgen. Dit zou de lokale ecologie ten goede komen.
Het biodiversum zelf is overigens nog niet helemaal af. Het ontwerp is afgerond, de graafwerkzaamheden zijn uitgevoerd en de vegetatie is recentelijk geplant. Het zal echter nog even duren totdat de vegetatie het biodiversum geheel zal bedekken, en voordat de grotere planten en bomen echt vorm nemen. Wel is de verwachting dat wanneer dit gebeurd, de biodiversiteit snel zal volgen. Insecten staan er om bekend een gebied in zijn geheel te bewonen binnen slechts enkele jaren. Wanneer dit gebeurd volgen zoogdieren en vogels al snel. Voor een biodiversum zeggen wij dan ook altijd: "Als wij het bouwen, komen ze vanzelf". Uit monitoring van het biodiversum zal blijken hoe snel de biodiversiteit werkelijk zal
De pioniersvegetatie begint al te groeien tijdens de opening van het Biodiversum
groeien en welke soorten het gebied zullen gaan bewonen. Voor deze resultaten zijn wij als Biodiversum natuurlijk ontzettend nieuwsgierig.
Dit biodiversum is voor nu de eerste en de enige in de hele provincie Friesland, maar zal zeker niet de laatste zijn. Sterker nog, de volgende drie biodiversums staan al in de planning! Als bedrijf zijn wij overtuigd dat dit dè manier voor ons is om de biodiversiteit van Nederland te helpen. Wij zijn dan ook zeer enthousiast om meer biodiversums te realiseren en andere bedrijven te laten zien hoeveel voordelen je uit een stuk land kan krijgen waar je anders niets mee doet.

Heeft u interesse in een biodiversum? Of bent u benieuwd hoe het maken van een biodiversum in zijn werk gaat of wat een biodiversum nu eigenlijk is? Ontdek de voordelen van een biodiversum hier! Neemt u lierver zelf contact op? Wij zitten altijd klaar om de mogelijkheden van een biodiversum met u te bespreken!

Het biodiversum van Mannen van Staal neemt al vorm aan!